SepetALIŞVERİŞ SEPETİM
Sepetinizde ürün yok

300₺ ÜZERİNDEKİ SİPARİŞLERDE 10% İNDİRİM. VADE FARKSIZ 4 TAKSİT İMKANI

Akınsoft Türkiyenin Vizyonu
Telefonla Sipariş 444 40 80
BLOG
Blog Grupları
Yayın Tarihi : 06.12.2022 08:53 | Güncellenme Tarihi : 20.12.2022 00:03 | Blogg
Mesafeli Satış Sözleşmesi Nedir? Nasıl Hazırlanır?

E-ticaret günümüzde oldukça gelişen bir pazar alanıdır. Mesafeli satış sözleşmesi de e-ticaret olanaklarının gelişmesiyle farklı bir hız kazanmıştır. Bu sebepten mesafeli satış sözlemesi ile günlük yaşamın birçok alanında karşılaşılıyor. Pek çok alanda karşılaşıldığı için bireyler bu sözleşmeyi detaylı olarak araştırıyor.

Mesafeli Satış Sözleşmesi Nedir ?

Günümüzde insanlar online alışveriş yapmayı daha çok tercih ediyor. Online alışverişin daha popüler hale gelmesine bağlı olarak mesafeli satış sözleşmesi kavramı çok daha sık duyulmaya başlandı.

Mesafeli satış sözleşmesi alıcı ile satıcının bir mal ya da hizmetin satılması konusunda uzaktan anlaşılmasını sağlayan sözleşmedir. Tüm e-ticaret sitelerinin mutlaka mesafeli satış sözleşmesi bulundurma zorunluluğu vardır. Satıcı söz konusu sözleşmesi tüketiciye satış işlemi sırasında okudum ve onaylıyorum şeklinde onaylatması gerekmektedir. 

Mesafeli satış sözleşmesi tüketicinin korunmasını sağlanmak için kullanılır. Tüketiciler bu sözleşme sayesinde uzaktan yapılan alışverişlerde oluşabilecek maddi kayıp riskini ortadan kaldırabiliyor. Böylelikle mesafeli satış sözleşmesi hem satıcıyı hem de tüketiciyi garanti altına alan hükümleriyle e-ticaret alışverişlerini daha güvenli bir şekilde yapılmasını sağlıyor. 

Mesafeli Satış Sözleşmesi Nasıl Hazırlanır?

Mesafeli satış sözleşmesi hazırlarken dikkat edilmesi gerek bazı hususlar vardır. Bu hususlar sözleşmenin geçerli sayılabilmesini sağlar. Mesafeli satış sözlemesi hazırlanmasındaki aşamalar şu şekildedir:

  • İlk olarak satıcı ve alıcı belirlenmelindir. Satıcı ve alıcının iletişim bilgileri eksiksiz olmalıdır.
  • Tüketici ve satıcının söz konusu satış işlemine dair yükümlülüklerini sözleşmeye dahil edilmesi.
  • Mücbir Sebep maddesi eklenmelidir. Mücbir sebep maddesi, sel yada deprem gibi doğal afetlere bağlı olarak taraflardan birisinini yükümlülüklerini yerine getirememesi halinde o tarafı korumaya yöneliktir.
  • Sipariş detaylarına ait bilgiler eklenir. Bu Bilgiler, siparişin nasıl ve ne zaman yapıldığı, ne kadar ödendiği ve tarafların siparişe dair sorumlukları gibi bilgilerdir.
  • Ödeme işlemi detayı eklenir. Ödeme işlemenin hangi yöntemle yapıldığı ve karşı tarafa ne zaman ulaşacağı yer almalıdır.
  • Teslimat süreciyle ilgili detaylar eklenir.
  • İade ve cayma hakkı içeren yükümlülükler eklenir.
  • Garanti süresi olan ürünleri garantisi süresi eklenir.

Mesafeli Satış Sözleşmesi Hangi Alanlarda Kullanılır?

Mesafeli satış sözleşmesi birçok farklı alanda kullanılır. Ancak en yaygın kullanılan alan e ticaret alışverişleridir. Bu sözleşmenin kullanılabilmesi için belirli bir alıcı ve satıcının bulunması zorunludur. Aksi halde mesafeli satış sözleşmesinden söz edilemez.

Mesafeli satış sözleşmesi banka ve sigortacılık sektöründe, telekomünikasyon firmalarında kullanılamaz. Bu alanlarda daha farklı sözleşmelere yer verilir.

Mesafeli Satış Sözleşmesi Mevzuat Kapsamı

Mesafeli satış sözleşmesi hazırlayacak kişilerin sözleşmenin mevzuat kapsamını iyi bilmesi önemlidir. Mesafeli satış sözleşmesi mevzuat kapsamının ilk bölümünde amaç ,kapsam ve tanımlar yer alır. Bu bölümde hangi durumlarda mesafeli satış sözleşmesi kullanılıp kullanılmayacağı yer almaktadır. Mesafeli satış sözleşmesi mevzuat kapsamı 7/11/2013 tarihli ve 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında kanunun maddelerine dayanılarak hazırlanmıştır.

Mevzuatın 3. bölümünde Cayma Hakkı Kullanımı ve Tarafların Yükümlülükleri konusu işlenmiştir. Bu bölümde cayma hakkı süresi için;

  • Tüketici, 14 gün içerisinide herhangi bir gerekçe göstermeksizin ve cezai şart ödemeksizin sözleşmeden cayma hakkına sahiptir. 
  • Cayma hakkı süresi, hizmet ifasına ilişkin sözleşmelerde sözleşmenin kurulduğu gün; mal teslimine ilişkin sözleşmeler de ise tüketicinin veya tüketici tarafından belirlenen üçüncü bir kişinini malı teslim aldığı gün başlar. Ancak tüketici, sözleşmenin kurulmasından malın teslimine kadar olan sürei içinde de cayma hakkını kullanabilir.

Mesafeli satış sözleşmesi hazırlamadan önce söz konusu yasanın gerekli bölümüne bakarak mevzuat kapsamını öğrenmek gerekiyor.

Bizimle İletişime Geçin

Reklam, XML ve SEO işlemlerine uygun alt yapısı ile AKINSOFT e-Ticaret programını 15 gün ücretsiz deneyerek satışlarınızı artırmak için formu hemen doldurabilirsiniz. Aklınıza takılan tüm sorular için bizlere canlı destek sistemimiz LimonDesk üzerinden dilediğiniz zaman yazabilirsiniz.

Whatsapp
İnternet sitemizde çerezlerden faydalanılmaktadır. Ayrıntılı bilgi için Kişisel Verilerin Korunması Kanununu, Gizlilik Sözleşmesi ve Çerez Politikamızı inceleyebilirsiniz. Reddet Kabul Et